Vibrasyon Ölçüm Cihazı
  Buradasınız:  Ana Sayfa > Ürünler > Vibrasyon Ölçüm Cihazları > Bearing Checker Rulman Ölçüm Cihazı


Rulman Kontrol Cihazı
Bearing Checker Bülten


Rulmanları Ölçmenin En Kolay Yolu

  • Rulman arızaları başınızı ağrıtmaya devam ediyorsa.

  • Rulman analizleri için binlerce frekansla boğuşuyorsanız…

  • Yapılan frekans analizleri rulman hakkında yetersiz kalıyorsa..

  • Yeni taktığınız rulmanlar çok kısa sürede bozuluyorsa..

  • Rulman tüketiminiz büyük maliyetlere ulaştıysa…

  • En ufak arızada üretiminiz dayanılmaz kayıplar veriyorsa….

Bearing Checker Rulman Kontrol
  - Broşür
  - Tanıtım Videosu
  - Kim Ne Diyor, İzleyin
  - Referanslar

Rulman Vibrasyon Ölçüm Cihazı

Rulmanlar Şok Vibrasyon Üretir

Bilye ve bilezik arasındaki metal kontaklar neticesinde oluşan şoklar kontaktan hemen sonra sönümlenir. Sabit genlikleri ve saf sinüs eğrileri olmadığı için normal makine vibrasyonundan farklı davranan şokların ölçümü için güvenilir bir tekniğe ihtiyaç vardır.

Rulman Kontrol CihazıNormal vibrasyona göre çok küçük olan bu enerjiler, yatak ve güçlü makine gövdesini titretemediği için (Bu nedenle normal titreşim ölçümü ile tespit edilemezler) yatak gövdesi üzerinde bir basınç dalgası şeklinde yayılırlar. Bu şekilde değişik genlikte binlerce şok meydana gelir. Binlerce şokun oluşma nedeni ise yağ filminin çalışmasıyla ilgilidir. Rulmanın alt taşıma noktasındaki yağ filmi, 0.5 mikron inceliğinde olup üzerine gelen dinamik yük 10.000 kg/cm2 civarındadır. Bu yük altında sert katı bir malzeme gibi çalışan yağ filmi üzerinde dönen bilyeler, bilezik üzerindeki yüzey pürüzlülükleriyle etkileşerek binlerce basınç dalgası oluşturur. Bu basınç dalgalarının yaratığı şoklar halı seviyesi olarak tabir edilir ve yağ filminin kalınlığı hakkında fikir verir. Halı seviyesi(dBc) yükseldiğinde yağ filminin inceldiği, yağsız çalışmanın başladığı anlaşılır. Yağsızlık devam ederse yüzeylerde yorulma dolayısıyla metal kopmalar yani hasar başlar. Bu kez bilyeler, hasarlara da çarparak halı seviyesiyle birlikte pik yapmış tekli ve ayrık şoklar oluşturur. Hasar büyüdükçe maksimum şoklar (dBm) dediğimiz bu tekli şokların seviyesi de yükselir.

Rulman Tireşim Ölçüm CihazıSPM metodu, ölçülen şokların seviyesini yorumlayarak rulman arızalarını daha başlangıç aşamasında tespit eder. Ayrıca sorunlu rulman montajı, yağsızlık, bozuk dinamik ayarlar, dişli problemleri vb nedenlerden gelen dinamik şokları tespit ederek rulmanların çabuk bozulmasına neden olacak şartların düzeltilmesine imkan verir.

SPM’ in uzun yıllara dayanan tecrübesi sonucu geliştirdiği dBm/dBc metodu ise bu konuda tek kabul görmüş rulman yorumlama metodudur. Rulman kondisyonunu değerlendirmeyi çok kolaylaştıran bu teknikte sadece iki adet veriye ihtiyaç vardır; şaft çapı ve devri. Kullanıcı ölçümden hemen sonra trafik lambası renkleriyle rulmanın durumu hakkında fikir sahibi olur.

Çok kolay; Devir ve çap gir, ölç ve ledlere bak ( yeşil -iyi , sarı -vasat , kırmızı- bozuk rulman)

Satın almış olduğunuz Bearing Checker rulman kontrol cihazınızın kaydını aşağıdaki sayfadan yaptırabilirsiniz.

http://www.bearingchecker.com/register